Betoog

Wil je een groep mensen overtuigen van jouw standpunt? Een betoog kan dan de vorm zijn die je zoekt. In een betoog probeer je jouw publiek te overtuigen van wat jij vindt. Je geeft niet alleen aan dat je iets vindt, maar ook waarom je iets vindt.


 

Een betoog begint altijd met een stelling. Een stelling (S) is bij een betoog het standpunt dat je wilt verdedigen. (Een stelling is niet hetzelfde als het standpunt) Bijvoorbeeld:

S: De mens is de meest intelligente diersoort

Als je mensen wilt overtuigen van jouw gelijk, dan moet je ook argumenten geven. Argumenten (a) zijn redenen die aangeven waarom jouw standpunt klopt. Bijvoorbeeld:

S: De mens is de meest intelligente diersoort

a: De mens is het enige diersoort met een denkvermogen

Hoe meer argumenten je kunt geven die jouw stelling ondersteunen, hoe sterker je staat. Stel je voor dat iemand jou wil overtuigen dat Duke Nukem het beste schietspel alle tijden is. Hij heeft daar één argument voor. Iemand anders heeft vier argumenten waarom juist Fortnite het beste schietspel allertijden is. Wie is het meest overtuigend?

 


Elk betoog heeft een inleiding, een middenstuk en een slot. Elk onderdeel heeft ook weer zijn eigen indeling. Bekijk het bouwplan voor een schematisch overzicht.