Instinct is onze menselijke natuur

Verstand als weg naar geluk en kennis en inzicht verkrijgen over wie wij zijn lijkt een grote opgave. Wellicht is alleen het luisteren naar ons gevoel een betere optie. Maar misschien is geluk wel overrated. Waarom streven wij naar geluk? Moeten wij niet gewoon leven?

Friedrich Nietzsche (1844-1900) stelde dat wij mensen slecht uitgeruste dieren waren. Wij zijn niet echt snel, hebben geen vacht en negeren ons instinct. In tegenstelling tot dieren hebben mensen een verstand. Dat verstand is voor Nietzsche niet noodzakelijk positief; het zorgt ervoor dat wij ons instinct negeren. En dat terwijl ons instinct veel slimmer is!

Übermensch

De eeuwige zoektocht naar geluk is voor Nietzsche een zinloze onderneming. Het leven moet geleefd worden! Het is tijd dat wij meer instinctief gaan leven en onze instinctieve wil tot macht gaan uitoefenen! De beste versie van jezelf worden! Boven jezelf uitstijgen! Alleen op die manier worden wij een Übermensch.

Het leven hoeft volgens Nietzsche niet gelukkig te zijn, dat is een doel dat ons verstand ons heeft gegeven. We zijn bezig met alles te onderzoeken en erover na te denken dat wij iets belangrijks vergeten. Het leven moet geleefd worden, beleefd!