Argumenteren

Het leggen van dominosteentjes zou een nationaal erkende sport moeten worden!

Vind je ook niet? Stel je voor dat jij deze mening hebt, dan heb je daar redenen voor. Je kunt zeggen dat het leggen van de dominosteentjes veel vaardigheid vraagt en dat je daarvoor moet oefenen. Daarbij kun je deze vaardigheid ook vergelijken met anderen die deze sport ook beoefenen. Al met al vind jij dat het leggen van dominosteentjes een nationaal erkende sport zou moeten worden.

Wat je nu gedaan hebt is argumenteren! Je hebt een standpunt: het leggen van dominosteentjes een nationaal erkende sport moet worden. En dit standpunt heb jij onderbouwd met verschillende argumenten:

Argument 1: Het leggen van dominosteentjes vraagt veel vaardigheid.

Argument 2: Deze vaardigheid moet je oefenen.

Argument 3: Je kunt deze vaardigheid ook vergelijken met anderen.


Argumenteren kun je leren

Wil je een betoog houden? Ga je een beschouwing schrijven? Of ga je meedoen aan een debat? De basis om hierin te slagen zijn de argumenten.

Er zijn verschillende soorten argumenten die je kunt gebruiken. Maar, let op! Soms worden er redenen gebruikt die argumenten lijken, maar dat niet zijn. Dat noemen we drogredenen. Als je alle argumenten op een rijtje hebt, dan kun je een argumentatieschema gaan maken.

Als je eenmaal het argumentatieschema klaar hebt, dan ben je klaar je om je betoog, beschouwing of debat verder uit te werken!