FOMO! – Thomas Nagel

Thomas Nagel
1937

De filosoof Thomas Nagel stelt dat de belangrijkste reden waarom wij de dood vrezen FOMO is. Oftewel, the Fear Of Missing Out, oftewel dat we bang zijn om iets niet mee te maken. Wanneer je overlijdt zal je veel dingen gaan missen. Het leven van de mensen om je heen gaan immers gewoon door!


We hebben al veel gemist!

Toch zouden we ons niet druk moeten maken en geen last moeten hebben van FOMO, aldus Nagel. Hij stelt dat wij sowieso heel veel al gemist hebben en nog veel meer zullen missen… Wat bedoelt hij daarmee?

Stel je voor, je wordt 100 jaar. Dat is een super lang leven, natuurlijk. Maar het leven in het algemeen bestaat al veel langer! Je hebt vóór je geboorte al ontzettend veel leven ‘gemist’ en ook na je dood zal je nog meer ‘missen’.


Kwantiteit en kwaliteit

Uiteindelijk is voor Nagel de angst voor de dood afhankelijk van je leven. Naarmate je ouder bent, is de dood minder eng. Dit wordt de kwantiteit van het leven genoemd. Daarnaast is de kwaliteit van het leven een belangrijke waarde. Als je jong bent en kerngezond, dan moet je er nog niet aan denken. Maar als je al voor een lange tijd ernstig ziek bent, dan kan het zijn dat je de dood minder eng vindt. Voor Nagel is de waarde van het leven een afweging tussen kwantiteit en kwaliteit.