George Berkeley

Grote kans dat je nu op school zit en dit leest. Weet jij nu zeker dat je bed nog in je kamer staat? Weet jij nu zeker dat je bed überhaupt nog bestaat? Welke argumenten heb je daarvoor?

George Berkeley zal je proberen te overtuigen dat je helemaal niet zeker kunt weten dat je bed nog bestaat als jij op school zit. Hij komt tot de conclusie dat iets pas bestaat als het wordt waargenomen, esse est percipi.


1685-1753

Empirist

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat Berkeley een echte empirist is. Hij gaat er dus vanuit dat kennis begint bij de waarneming. Hij gaat zelfs verder dan dat. Hij stelt dat dingen pas bestaan doordat het waargenomen wordt!

We gaan er even vanuit dat je nu op school zit. Denk nog even terug aan het bed waar je vannacht zo fijn in hebt geslapen. Kun jij het bed nu op dit moment, nu je op school zit, waarnemen? Nee, dat gaat niet, op dit moment kun jij je bed niet zien of voelen. Dat betekent voor Berkeley dat het bed op dit moment niet bestaat.


Esse est percipi

Stel je voor… je zit te leren op je slaapkamer en je kunt je bed zien. Jij kijkt naar je bed, je neemt je bed waar en het bestaat! Je bed bestaat doordat jij het hebt waargenomen! Esse est percipi, zou Berkeley zeggen, oftewel, zijn is waargenomen worden. Oftewel, iets bestaat omdat het wordt waargenomen!