Het leven is zinloos

Een feit is dat ieder mens uiteindelijk dood gaat. Kunnen we dan als conclusie trekken dat het leven geen zin heeft? Volgens Albert Camus (1913-1960) is dit inderdaad het geval.

Camus is de grondlegger van de filosofische stroming het absurdisme. Hij zegt dat de wereld en ons leven daarin geen zin heeft. Er is geen reden waarom wij bestaan en waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Ons leven heeft geen hoger doel en dit leven is ook het enige leven dat wij hebben. Hij geloofde dus niet het bestaan van een God en een hemel.

Toch probeert de mens zingeving toe te voegen aan de wereld. De mens probeert een reden te bedenken voor ons bestaan. Daarbij probeert de mens de wereld uit te leggen en een verklaring te geven waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Dit laatste wordt rationaliseren genoemd; iets proberen te verklaren door het denken. Voor Camus is dit onbegonnen werk; het leven heeft immers geen zin en er is geen verklaring voor de wereld om ons heen. Camus noemt het absurd dat mensen een onverklaarbare wereld en het zinloze leven te rationaliseren en zin te geven. Vandaar dat Camus dé filosoof is van het absurdisme.

Camus vergelijkt het leven met de mythe van Sisyphus. Sisyphus had ruzie met de Goden en moest als straf een grote ronde steen een berg op rollen. Zodra de steen de berg opgerold was, rolde deze weer naar beneden. Zijn hele leven lang moest Sisyphus deze steen weer omhoog werken. Camus stelt dat de mens, net zoals Sisyphus, continu bezig is met het zin geven aan iets wat zinloos is; het leven.

Toch is Camus niet pessimistisch, hij heeft geen negatieve kijk op het leven. Het leven is wel de moeite waard om te leven. Ondanks dat het leven zinloos is, kunnen we wel gelukkig zijn. Om gelukkig te zijn moeten we accepteren dat het leven zinloos en de wereld onverklaarbaar is. We moeten stoppen met het rationalisering en zingeving, dus stoppen met verklaren wat niet te verklaren. Zodra wij ons geluk kunnen halen uit het alledaagse kunnen halen, kunnen wij gelukkig zijn.

We kunnen geluk ervaren door samen te zijn met vrienden, te genieten van een picknick, een goed boek te lezen en door je favoriete sport te beoefenen. De geluk-ervaring zit in de alledaagse kleine dingen.


 

Ondanks dat het leven zinloos is en het absurd is om toch zingeving te zoeken, is het voor Camus dus mogelijk om gelukkig te zijn. Accepteer dat het leven zinloos is en haal geluk uit het alledaagse.