Interesse en Cochrane

Stel dat wij rechten zouden geven aan andere dieren. Welke rechten zou een dier interesse in hebben? Een koe zal geen interesse hebben in het recht om te stemmen of het recht om President te worden. Een kip heeft waarschijnlijk geen interesse in het recht op een minimumloon en een hond zal niets geven om het recht om te studeren. Alasdair Cochrane denkt dat de rechten die een dier hoort te krijgen afhangt van de interesses van een dier. Wij hebben als mens niet de verantwoordelijkheid om koeien het recht om te stemmen te geven, omdat koeien geen interesse hebben in stemmen. Waar hebben dieren dan wel interesse in? Volgens Cochrane hebben dieren twee interesses die leiden tot rechten die mensen ook hebben.

Ten eerste, veel dieren hebben interesse in het niet lijden van pijn. Mensen hebben dus de verantwoordelijkheid om dieren niet onnodig pijn te doen.

Ten tweede hebben dieren volgens Cochrane een interesse om in leven te blijven. Als wij deze interesses zouden beschermen met rechten, zou dat betekenen dat veel dingen die wij nu doen niet meer toegestaan zullen zijn. Het doden en eten van dieren zou niet meer mogen, omdat dieren worden beschermd door hun nieuwe rechten.


 

Cochrane gaat echter minder ver dan veel andere denkers die opkomen voor dierenrechten. Veel dierenrechten activisten denken dat wij niet het recht zouden moeten hebben om dieren op te sluiten en te gebruiken, omdat dit ten koste gaat van de vrijheid van de dieren. Cochrane denkt echter dat dieren helemaal niet een interesse hebben in vrijheid zoals mensen dat hebben. Een koe voelt zich niet opgesloten in een weiland waar zij niet van af mag. Een hond voelt zich niet gebruikt of minder vrij als hij niet de tuin van zijn baasje mag verlaten. Dieren voelen zich niet opgesloten op de manier dat een mens dat zou voelen, wanneer ze niet vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen. Dit betekent voor Cochrane dat sommige dingen die wij met dieren doen volgens Cochrane niet moreel slecht zijn. Een schaap scheren voor wol is niet slecht als je het schaap niet pijn doet. Een rat gebruiken voor experimenten is niet erg, zolang je de rat niet pijn doet of dood. Een hond als huisdier houden is niet erg, omdat de hond zich niet onvrij zal voelen als huisdier. Zolang je dieren niet pijn doet en/of dood maakt, is het volgens Cochrane niet verkeerd om een dier te gebruiken.

Auteur: Oskar Bakker