Presentatie – lichaamstaal

Natuurlijk gaat het in een debat grotendeels om de inhoudelijke argumenten, dus een goede voorbereiding is van belang. Toch bepaalt de manier waarop jij je als debater presenteert ook het debat. Iemand die zenuwachtig met zijn vingers speelt komt anders over dan iemand die nonchalant met zijn handen in zijn broekzak zit. Iemand die zijn handen inzet om zijn argument te benadrukken komt overtuigender over. Hier zijn wat tips met betrekking tot lichaamstaal, spreken en humor.


Lichaamstaal

Als je denkt aan alle presentaties en spreekbeurten die je hebt gezien in de les, welke zijn je het meest bijgebleven? Waarschijnlijk zijn dit de presentaties en spreekbeurten waarbij de spreker zelfverzekerd overkwam. Zelfverzekerd overkomen doe je onder andere door je lichaamstaal. Dit is geen gesproken taal, dit is de houding die jouw lichaam aanneemt tijdens het spreken. Je kunt je voorstellen dat iemand die continu met een papiertje of een pen bezig is minder zelfverzekerd overkomt dan iemand die zijn handen rustig houdt en het in publiek kijkt. Iemand die zijn handen in zijn zak heeft en het lokaal rondkijkt lijkt afgeleid en ongeïnteresseerd en iemand die alleen naar de grond kijkt verlegen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je verlegen, onzeker of ongeïnteresseerd bent, maar tijdens een debat moet je proberen om dat niet te laten merken. Probeer met je lichaam uit te stralen dat je absoluut zeker bent van je zaak. Zo’n houding zorgt ervoor dat het publiek je serieus neemt en eerder overtuigd raakt van jouw standpunt. Probeer de zekerheid van een tv-presentator, acteur of een model aan te nemen tijdens een debat!

Je kunt ook je lichaam gebruiken om een bepaald standpunt te ondersteunen. Stel je voor dat je een opsomming wil maken van een drietal voorbeelden. Bij deze opsomming kun je je vingers gebruiken om mee te tellen met de opsomming. Als je een verbijstering wil benadrukken dan kun je ervoor kiezen om je handen ‘al vragend’ omhoog te doen. Zelfs als je iets voorover leunt met je bovenlichaam kan dat je argument een beetje kracht bij zetten.

Tips:

  • Kijk je tegenstander, het publiek en de jury aan tijdens het spreken.
  • Probeer je handen rustig te houden tenzij je ze juist wil gebruiken ter ondersteuning.
  • Ga rechtop staan, met je schouders naar achteren.
  • Probeer rustig te blijven staan.
  • Blijf een geïnteresseerde houding houden ook wanneer je niet spreekt.