Martin Heidegger

Niemand heeft voor de geboorte een enquête ingevuld: waar wil je geboren worden? In welk jaar? Hoe wil je eruit zien? Welke familie wil je? Niets van dit is een échte keuze geweest bij je geboorte. Het is je allemaal overkomen. Martin Heidegger stelt dat dit bepalend is voor de manier waarop je naar de wereld kijkt.

Dasein

De mens word in de wereld geworpen, stelt Heidegger. Dat betekent dat veel van wat bij je geboorte gegeven is, zoals persoonlijke aspecten als je omgeving, geen keuze is. Het overkomt je, want je bestaat ineens.

Zo ben je ineens vanaf je geboorte sterfelijk. Dat is niet iets waar je om gevraagd hebt, maar de mens is het wel. Ook je sociale rol is deels je gegeven. Ben je het kleine broertje? Daarbij is de mens ook een wezen dat emoties ervaart. Wij kunnen boos worden, maar ook verliefd zijn. Het ervaren van emoties is ook geen keuze, dat overkomt je.

Deze aspecten, sterfelijkheid, sociale rol en emoties, zijn onderdeel van onze Dasein. Het Dasein is het in-de-wereld-geworden-zijn met de aspecten die je maken tot wie je bent. De emoties, je sociale rol en sterfelijkheid maken een groot onderdeel uit van van wie je bent. Je hebt dat niet gekozen, het overkomt je! Het is wel iets wat je definieert’, oftewel en bepaalt wie je bent.

Aletheia

Stel je voor dat je geboren bent met kleurenblindheid. Dat betekent dat je sommige kleuren niet kunt zien of helemaal geen kleuren kunt zien. De kleurenblindheid is onderdeel van je Dasein.

De kleurenblindheid heeft ook gevolg hoe jij de wereld ziet en ervaart. Een lentedag is voor jou misschien niet te dag waarop de lucht helderblauw is en de lentebloemen paars, geel en rood. Misschien ervaar je de lentedag als een warme dag waarop er veel verschillende bloemen te ruiken is! Je Dasein heeft dus een grote invloed op hoe jij alles om je heen ervaart!

Je Dasein bepaalt dus hoe je naar de wereld kijkt en wat je ziet. Het bepaalt hoe jij de wereld om je heen ontdekt. Dat ontdekken noemt Heidegger aletheia.