Conventietheorie van de waarheid

Misschien is de correspondentietheorie van de waarheid de meest gebruikte waarheidstheorie. Maar ook de conventietheorie van de waarheid is populair. Hoewel de termen op elkaar lijken, correspondentie en conventie, zijn het twee verschillende theorieën. We gaan de conventietheorie van de waarheid bekijken.

Als je zegt dat de kleur van de muur blauw noemen, dan heb je gebruik gemaakt van de conventietheorie van de waarheid. Hetzelfde geldt voor een uitspraak dat Nederland een democratie is of dat 2 + 2 de uitkomst 4 heeft.


De conventietietheorie van de waarheid stelt dat een uitspraak waar is wanneer dit overeenkomt met een afspraak.

Het woord “conventie” betekent zoiets als “een algemeen geldende afspraak of regel“. Volgens deze theorie is een uitspraak is waar wanneer dit afgesproken is. We hebben de kleur die op de muur ziet ooit blauw genoemd, dat is een afspraak. Dat de rechtsvorm van ons land een democratie is, is ooit afgesproken. Ook de betekenis van 2 + 2 is niets anders dan een afgesproken regel.


De conventietheorie van de waarheid is een veelgebruikte theorie, maar niet de enige. Er zijn ook andere waarheidstheorieën die gebruikt wordt bij andere soorten uitspraken. Bijvoorbeeld voor uitspraken die overeenkomen met de werkelijkheid of uitspraken die waar zijn omdat het werkt.