Waarom vieren we de geboorte van een kind? Waarom vieren we elke levensjaar? Afstuderen, samenwonen en huwelijk; wij vinden het normaal om mijlpalen in ons leven te vieren. Waarom doen wij dat? Waarschijnlijk omdat het een belangrijke verandering in ons leven is. Waarom vieren wij de dood dan niet?
Alles van het leven vieren, ook de dood
Zhuang Zi is een Taoïstische filosoof uit het Antieke China. Hij heeft veel betekent voor het Taoïsme en daarmee voor de Oosterse filosofie. De filosofie van Zhuang Zi gaat over het leven en het handelen daarin. Het wordt ook wel omschreven als een filosofie van de vrijheid.
Zhuang Zi schrijft in zijn boek Zhuangzi verhalen over het leven waarin pratende bomen een rol spelen. Uit zijn verhalen blijkt dat Zhuang Zi het leven ziet als een cyclus. In deze cyclus zijn er verschillende mijlpalen te herkennen. Een mens krijgt een geest, een lichaam en wordt daarna geboren. In het leven van de mens groeit zij op en gaat uiteindelijk weer dood. Elk onderdeel van het leven zou gevierd kunnen worden. Het zijn allemaal mijlpalen van het leven!
Angst voor de dood
We weten dat de dood onvermijdbaar is, waarom zouden we dit vrezen? We vrezen toch ook niet voor de andere mijlpalen? Rouwen om een ander is een eerste reactie, maar wel zelfzuchtig of egoïstisch. Dat je de ander gaat missen, dat is begrijpelijk. Maar… de ander heeft een mijlpaal van het leven bereikt! Je kan het vergelijken met je zus die op zichzelf gaat wonen; je kunt haar gaan missen, maar het is wel een mijlpaal in haar leven.
Een van de karakters in het boek Zhuangzi stelt dat het rouwen om de dood van zijn vrouw zou betekenen dat hij het leven niet begrijpt. Omdat hij het leven begrijpt, is hij gestopt met rouwen en vierde hij haar mijlpaal!