Verstand als weg naar geluk

Weet jij waar je gelukkig van wordt? Hoe weet je dat? Misschien ‘weet’ je dat zonder dat je erover hoeft na te denken en zit het van nature in je; het is een gevoel. De vraagt blijft hoe je dit precies weet. Wellicht is het verstand de weg naar geluk.

De filosoof Epicurus (341 – 270 v. Chr.) vond dat geluk met name een verstandskwestie is. Door het verstand te volgen kun je het gelukkigst worden. Voor Epicurus is het belangrijk dat je datgene doet dat genot oplevert en pijn vermijdt. Mag je dan alles doen wat je wilt? Toch heeft Epicurus het dan niet over het eten van zoveel mogelijk koekjes. Dat levert wel genot op, want koekjes zijn lekker. Maar dat levert uiteindelijk ook meer pijn op, namelijk buikpijn.

Epicurus zei dat juist je verstand je gevoel moet leiden. Je moet goed nadenken voordat je iets doet. Want wanneer je nadenkt weet je of een actie genot oplevert en pijn zal vermijdt – ook op lange termijn! Verstand is daarmee de weg die je moet nemen voor geluk.

Wat is geluk dan uiteindelijk voor Epicurus? Dat is voor hem zowel een gezond lichaam als innerlijke rust in je ziel/geest. Deze innerlijke rust noemen de klassieke filosofen ataraxia. Voor Epicurus is het ook zinvol om niet te veel te verlangen. Stel je maar eens voor dat je een verzamelaar bent en je nog een paar belangrijke items mist in je verzameling; daar wordt je niet gelukkig van. Tevreden zijn met wat je hebt en kunt krijgen is meer rustgevend voor je ziel/geest.

Een gezond lichaam en innerlijke rust kun je volgens Epicurus alleen bereiken wanneer je genot nastreeft en pijn vermijdt door middel van het verstand.

 

Bederf wat je hebt niet door te verlangen naar wat je niet hebt. Herinner je dat wat je nu hebt ooit iets was waar je naar verlangde.

Brief over geluk – Epicurus