Keuzeopdracht

Heb je de start- en vaste opdracht af? Dan kun je verder werken aan één van de volgende keuzeopdrachten. Je kunt bij elke opdracht gebruik maken van de leerversterker biografie schrijven.

 1. Beroemde uitvindingen
  De wereld zou er niet zo uitzien zoals nu zonder alle uitvindingen die gedaan zijn. Je zou bijvoorbeeld geen televisie hebben zonder de uitvinding van stroom. Jij gaat in deze opdracht onderzoeken welke uitvindingen belangrijk zijn geweest. Bij deze opdracht kun je gebruik maken van de leerversterker tijdlijn maken.
 2. Het meisje met de parel
  Je hebt misschien weleens gehoord over het meisje met de parel van de schilder Vermeer. Jij gaat in deze opdracht een eigen versie maken van dit schilderij.
 3. Klassieke muziek
  Bach, Mozart, ga zo maar door. Iedereen kent wel één of meerdere componisten. Deze muziekstukken worden zelfs in moderne jasjes gegoten. Jij gaat in deze opdracht proberen een klassiek stuk letterlijk op papier te zetten.
 4. Shakespeare
  Eén van de bekendste schrijvers aller tijden is misschien wel William Shakespeare. Jullie gaan in deze opdracht een werk van hem tot leven wekken.
 5. Beroemde straten en pleinen
  Elk dorp en elke stad is ingedeeld in straatnamen. De straten, paden, pleinen en stegen krijgen een naam. Dit is een taak van de gemeente. Een groepje mensen gaat dan onderzoeken welke namen van personen/bloemen/gebeurtenissen/enzovoort op een bepaalde plek passen. Dat onderzoek richt zich bijvoorbeeld op bekende mensen uit de buurt, voorwerpen die in die buurt gebruikt werden, enzovoort. Jij gaat een wijk opzoeken en de namen van de straten in die wijk verklaren. Over één straatnaam (persoon) schrijf je een biografie.
 6. Nobelprijs
  Elk jaar is het weer in het nieuws: de winnaar van de Nobelprijs. Wat is deze prijs eigenlijk? Wie hebben deze prijs gewonnen?