7-Kopgeld

Süskind weigert te tekenen voor ontvangst van een jodin die puls-medewerker Henneicke heeft gevangen. Henneicke wordt woest en slaat Süskind…

Bekijk onderstaand fragment en maak de vragen.

  1. Waarom meent de Puls medewerker recht te hebben op 7,50 gulden van Süskind?
  2. Welke rechtvaardiging geeft de Puls medewerker voor het feit dat hij geld verdient met de verkoop van inboedel van op transport gezette Joodse gezinnen?

Achtergrond
Van maart t/m september 1943 werden ca. 8500 Joodse onderduikers opgepakt in Amsterdam en afgeleverd in de Joodsche Schouwburg. Om deze Joden op te sporen waren niet alleen de nazi’s actief in de stad, maar ook zogeheten ‘Jodenjagers’. Wat waren dat voor mensen en waarom deden ze dit?

Actueel

In Nederland kreeg je 7,50 gulden voor het aangeven van een ondergedoken jood. In de loop van de oorlog liep dit bedrag op. Kun je situaties bedenken waarin je zou overwegen om een joods gezin aan te geven? Beschrijf zo’n
situatie. Wat zou je in die situatie doen? Geef redenen voor je antwoord

Nederlandse collaborateurs hebben Joden verraden. Bedenk daarvoor een economisch en een ideologisch motief. Kun je situaties bedenken waarin je zou overwegen om een Joods gezin aan te geven? Schets in je antwoord zo’n situatie. Wat zou je in die situatie doen? Geef drie argumenten en bedenk bij elk argument wat daartegen in te brengen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *