4-Dubbelspel

Süskind probeert SS Haupstumführer Aus der Fünten in te palmen en wil met drank en sigaren zijn vertrouwen winnen, zo kan hij hem straks om de tuin leiden. het begint hem aardig te lukken …

Bekijk onderstaand filmfragment en probeer antwoord te geven op de vragen.

  1. Hoe bouwt Süskind een vertrouwensrelatie op met Aus der Fünten?
  2. Met welk doel bouwt hij deze relatie op?
  3. Blijkt voor jou uit de film dat Aus der Fünten volledig achter het Duitse beleid stond? Leg je antwoord uit.
  4. In werkelijkheid was Aus der Fünten meedogenloos. Noem twee punten waarin het beeld dat in de film van hem naar voren komt verschilt van de werkelijkheid.

Achtergrond

  1. Na de Tweede Wereldoorlog werd Ferdinand Aus der Fünten als Duitse oorlogsmisdadiger uiteindelijk tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij zat in de koepelgevangenis van Breda met nog drie andere Duitse oorlogsmisdadigers. Wanneer ben je nu een oorlogsmisdadiger en waarom krijg je dan zo’n zware straf, waarbij je zelfs ook nog ter dood kon worden veroordeeld?
  2. Op 27 januari 1989 werden de laatste twee Duitse oorlogsmisdadigers, waaronder Aus der Fünten, toch vrijgelaten uit de gevangenis. Vind jij het terecht dat een oorlogsmisdadiger ook weer vrijgelaten kan worden?

Actueel

  1. Na de bevrijding zijn er ook 39 Nederlandse oorlogsmisdadigers opgepakt, die ter dood zijn veroordeeld en vervolgens doodgeschoten, onder wie drie vrouwen. Ze jaagden onder meer op Joden, die werden opgepakt, mishandeld en afgevoerd naar kampen in Westerbork, Amersfoort en Vught. Eén belangrijke Nederlandse oorlogsmisdadiger is nog niet opnieuw gearresteerd. Hij was in 1947 veroordeeld tot de doodstraf voor betrokkenheid bij 22 moorden tijdens de bezetting. Later werd die straf omgezet in een levenslange gevangenisstraf. In 1952 wist hij te vluchten naar Duitsland. Hij kreeg de Duitse nationaliteit en woont in Ingolstadt. De laatste jaren worden er toch mogelijkheden onderzocht om deze oorlogsmisdadiger zijn straf te laten uitzitten. Weet jij wie deze verschrikkelijke man is en wat hij allemaal heeft gedaan? Geef een 3-tal voorbeelden.
  2. Vind jij dat een oorlogsmisdadiger de doodstraf verdient, een levenslange  gevangenisstraf of toch na bijvoorbeeld van z’n straf weer vrij mag komen?
  3. Welke internationale middelen hebben we tegenwoordig om oorlogsmisdadigers te straffen? Noem er twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *