Afbeelding 11 ~ Bestorming van de Tuilerieën ~ 1792
In de nacht van 9 op 10 augustus vergaderden de 48 Parijse secties; 47 secties spraken zich uit voor afzetting van de koning. De gemeenteraad was eveneens bijeen.
Op 10 augustus 1792 werd het Tuilerienpaleis bestormd. De Zwitserse lijfwacht opende het vuur. Vroeg in de ochtend ging Lodewijk XVI de tuin in om de Nationale Garde aan te moedigen. Hij nam zijn toevlucht tot de vergaderzaal in de manege. Om tien uur gaf de koning de Zwitserse Garde het bevel het vuren te staken en ondertekende daarmee hun doodsvonnis. Het werd de bloedigste dag in de Franse Revolutie.
Alle kamers en kasten werden onderzocht. De ongelukkigen die zich daar verstopt hadden, werden uit de ramen geworpen. Meer dan honderd bedienden van de koning ondergingen hetzelfde lot. Sommigen hadden zich verstopt in de schoorsteenpijpen. Men bracht een bezoek aan keukens en kelders van het paleis. De dronken menigte danste rond de vuren op de binnenpleinen. Tegen de middag was de strijd afgelopen.
Ook de burgemeester van Parijs Pétion werd gevangen genomen.Tussen de toeschouwers bevond zich Napoleon Bonaparte. De koning en zijn gezin werden ondergebracht in de Temple.
Op 21 augustus vond de eerste terechtstelling plaats onder de guillotine. Vervolgens kwam het tot de Septembermoorden waarbij honderden gevangenen op brute wijze werden vermoord.
Nadat de monarchie was afgeschaft, raakte de Assemblée Nationale in strijd met de commune. Dit conflict had grote invloed op het verloop van de Revolutie. Het verzet begon zich af te tekenen.
Na de Bestorming van de Bastille was het een tweede Revolutie waarbij de zaken een onomkeerbare wending namen.