Inleiding Thematisch Werken

Tijdens de lesuren Thematisch Werken (TWK) werk je aan opdrachten die ervoor zorgen dat je informatie krijgt over een bepaald onderwerp. Op verschillende manieren ga je aan de slag met dat onderwerp. Soms ga je samenwerken, soms werk je alleen. Soms werk je digitaal, een andere keer ga je tekenen of iemand interviewen. Zo zijn er veel verschillende manieren om iets te leren.

De onderwerpen hebben te maken met verschillende schoolvakken. Centraal staat hoe jij bent, doet en leert als persoon binnen een groep. Tijdens TWK werk je op verschillende manieren om een probleem op te lossen en het is de bedoeling dat je leert kiezen welke manier het beste bij het uitwerken van een bepaalde vraag of probleem past. Daarmee wordt niet bedoeld dat een probleem iets is als een vervelende situatie of iets dat niet voorradig is. Dat zijn ook problemen, maar hier wordt met probleem bedoeld: een vraag die onderzoek nodig heeft om tot een antwoord te komen.

Er is dus geen direct antwoord of een oplossing; je zult ernaar moeten zoeken. De weg die je aflegt om het probleem op te lossen is net zo belangrijk als het vinden van de oplossing.

Thema’s

In leerjaar 1 ga je aan de slag met het onderzoeken van problemen die te maken hebben met vier thema’s. Elk thema duurt negen of tien weken.

Het eerste thema is Stad & Esch & Ik; we onderzoeken daar allerlei problemen bij zoals:

  • op welke manier maak ik duidelijk wie ik ben?
  • op welke manier gebruik ik op Stad & Esch mijn device (digitaal apparaat)?
  • op welke manier zet ik een presentatie in elkaar?
  • op welke manier presenteer ik?
  • ga zo maar door…

Veel plezier!