Interview ~ Vragen

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het stellen van goede vragen is belangrijk; het doel van jouw interview is dat je meer te weten komt over een bepaald onderwerp.

Soorten vragen

Het is dus belangrijk dat je de goede vragen stelt. Er zijn verschillende soorten vragen:

X

Gesloten vragen

De geïnterviewde kan daarop alleen maar antwoorden met ja of nee. Bij een gesloten vraag is het antwoord vaak een vaststaand iets, de vraag "Wanneer bent u jarig?" is een gesloten vraag. Gesloten vragen zijn handig wanneer je bijvoorbeeld een enquête houdt en als startvragen voor een interview.

X

Open vragen

Het antwoord op een open vraag kan van alles zijn waardoor de geïnterviewde goed moet nadenken over zijn of haar antwoord. Een voorbeeld van een open vraag: “Wat vindt u van de sfeer op onze school?”

X

Inhaak vragen

Wanneer iemand een antwoord geeft op een vraag, kun je een inhaakvraag stellen. Zo kun je vragen naar voorbeelden ter verduidelijking. Bijvoorbeeld: "U zegt dat u vindt dat de zomervakantie korter moet worden; kunt u een paar argumenten geven over deze uitspraak?" Deze vragen bedenk je ter plekke en gaan direct in op een gegeven antwoord. Het stellen van inhaakvragen zorgt ervoor dat het interview meer diepgang krijgt. De geïnterviewde krijgt door het stellen van inhaakvragen het gevoel dat er naar hem of haar wordt geluisterd.

X

Suggestieve vragen

Wanneer je een suggestieve vraag stelt zit jouw mening daar doelbewust in verwerkt. Wanneer je het bijvoorbeeld zelf niet eens bent met een schoolregel zou je kunnen vragen “Wat deugt er niet aan deze regel?" Door je vraag op deze manier te stellen geef je eigenlijk aan dat je zelf vindt dat de regel niet deugt.

X

Controle vragen

Een controlevraag is het herhalen van een gegeven antwoord op vragende toon. Bijvoorbeeld: 'Vind je dat echt onzin?' of 'Begrijp ik goed dat u .....'

X

Antwoorden worden letterlijk weergeven

Deze manier lijkt op hoe een interview voor een schoolkrant wordt gehouden.

X

Verwerk vragen in het verhaal

Deze manier begint met een paar letterlijke vragen en eindigt in een leuk verhaal.

X

Geen vragen maar boeiend verhaal

Deze manier lees je in tijdschriften. Er komen geen vragen aan te pas maar alles wordt verteld in een pakkend en samenhangend verhaal.

Het interview verwerken

Nadat je het interview hebt gehouden is het de bedoeling dat je er een verslag van maakt.
Je kunt het interview op drie manieren verwerken:

  1. Je noteert de door jou gestelde vragen met daaronder de letterlijk gegeven antwoorden.

  2. Je noteert alleen de belangrijkste startvragen en verwerk de antwoorden van de vervolgvragen in de tekst.

  3. Je laat al je vragen achterwege en maakt een boeiend en doorlopend verhaal van de verkregen antwoorden.

Terug naar vorige pagina