Afbeelding 6 ~ De kroning van Napoleon en Joséphine

De kroning van Napoleon Bonaparte als keizer van Frankrijk vond plaats op 2 december 1804 in de Notre-Dame van Parijs. De kroning vond plaats in aanwezigheid van paus Pius VII. Volgens overheidsaantekeningen waren de totale kosten meer dan 8,5 miljoen frank.
Napoleons redenen voor de kroning als keizer waren onder andere de stichting van een dynastie en het verhogen van zijn status en prestige bij de internationale monarchisten en de rooms-katholieke Kerk. De kroningsplechtigheid in de Notre-Dame van Parijs was een enorm spektakel, een mengelmoes van middeleeuwse, antieke, Frankische en moderne elementen, allemaal samengebonden in een 300 pagina's tellend draaiboek. Napoleon kroonde zichzelf en Joséphine, die door haar enorme mantel de trap bijna niet op kwam. Napoleon gaf de schilder David opdracht zijn moeder op het schilderij te zetten (midden, boven op het balkon) ook al was zij niet aanwezig. Zij wilde niet komen omdat ze het onbeschoft vond dat Napoleon zichzelf kroonde en zich toonde als de meerdere van de Paus. Maar Napoleon dacht dat zijn moeder dit toch graag had meegemaakt en liet haar er dus maar bij zetten. Tussen de religieuze handelingen door kwamen ook de grondwettelijke handelingen. De paus zat er verveeld bij en zelfs Napoleon gaapte voortdurend. Het publiek kon niets zien en vrat zich vol aan broodjes van binnengeglipte verkopers.
Het volk van Parijs barstte na de kroning niet uit in een feest. De straten bleven stil. Zelfs het staatsblad maakte geen melding van deze 'belangrijkste gebeurtenis in het keizerrijk', zoals Napoleon die later zelf noemde in zijn memoires.