Afbeelding 5 ~ Aankomst Willem I in Scheveningen

Onder de Franse keizer Napoleon was Nederland jaren bezet. Zijn oorlogen kostten veel geld en onder zijn bewind werd de armoede onder de bevolking steeds groter. De mensen werden steeds opstandiger.
In 1813 werd Napoleon verslagen. Het Franse leger trok zich terug.
De meeste Nederlanders verlangden na twintig jaar van wisselende regeringsvormen vooral naar politieke rust. Uit angst voor het opkomende liberalisme en nationalisme, en onder druk van de overwinnende landen, wilden veel Europese landen hun oude vertrouwde regering weer terug. Zo ook ons land.
Er moest een nieuw landsbestuur komen voor Nederland. Drie vooraanstaande Hagenaars haalden Willem Frederik van Oranje-Nassau terug uit Engeland, waar hij tijdens de Franse bezetting naartoe was gevlucht.
Op 30 november 1813 kwam de prins aan op het strand van Scheveningen. Een groot spektakel, al was het niet bepaald glorieus. De prins had een barre tocht achter de rug, met vier dagen van zware stormen op een Brits oorlogsschip.
Op het strand stonden honderden mensen hem op te wachten. Met paard en wagen werd de sloep van de toekomstige koning uit het water getrokken. Eenmaal aan land werd hij uitgeroepen tot koning van Nederland.
Niet alleen de Nederlandse bevolking ontving hem met gejuich, ook de internationale gemeenschap zag het voordeel in van een betrouwbaar koninkrijk als buffer tegen Frankrijk.

De aankomst van koning Willem 1 wordt elke 25 jaar herdacht. Met de viering van 200 jaar monarchie werd er op 30 november 2013 in Scheveningen extra groot uitgepakt. Koning Willem-Alexander was erbij. Ook de Nederlandse en Britse marine waren aanwezig. Daarna werd de verjaardag van de monarchie groot gevierd.

De 's-Gravenhaagsche Courant van dien tijd was opmerkelijk kort in haar verhaal:

Dezen voormiddag wierden van Scheveningen twee groote schepen gezien, die echter door den wind belet wierden vroeger dan omstreeks vier uren het land te naderen. Dadelijk verspreidde zich het gerucht dat Prins Willem VI aan boord van een derzelve was. De toeloop naar den Scheveningschen weg was daarop zeer groot en het vreugdegejuich der menigte onbeschrijvelijk. Een weinig voor vijf uuren kwam de Prins in den Haag aan.